Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Нощно изпотяване

b_230_230_16777215_0___images_stories_interesni_statii_noshtno_izpotiavane.jpgСънната хиперхидроза, или още ноктурнална хиперхидроза, известна по-често като нощно изпотяване, категоризирана  съгласно  Международната класификация на болестите с код R61.9 (ICD-10, version 2007), представлява нарушение на  перспирацията, изразяващо се като профузно/ексцесивно потоотделяне по време на сън, понякога при отделни пациенти появяващо се на пристъп и през деня, като най-често се среща  в зряла възраст, но може да засегне и всяка възраст..
Перспирацията или потоотделянето е есенциална функция на организма с цел терморегулация и се контролира от термосензитивни неврони в хипоталамуса, като при покачване на температурата на тялото, автономната (вегетативна) нервна система стимулира еккринните потни (судориферни) жлези да отделят течност - вода с 0,2-1% разтворени вещества, сред които - натриев хлорид, уреа, лактат и микроелементи, но потта е изразено хипоосмотична спрямо кръвната плазма. Потните жлези се инервират парадоксално от симпатикусови „холинергични” неврони, които за разлика от симпатикусовите адренергични неврони, отделящи норепинефрин/норадреналин са единствените, които секретират  ацетилхолин. Повишена  перспирация, или т.нар. диафореза, се предизвиква при нормални физиологични условия от висока температура на околната среда, интензивни физически натоварвания, прием на лютиви храни, както и при индуциран силен емоционален стрес като гняв, ярост, пристъп на паника и т.н.
Когато диафорезата се асоциира с абнормни условия и патологични причини, тя се дефинира по-точно като хиперхидроза, която представлява състояние, характеризиращо се с абнормно увеличена перспирация, или потоотделяне в ексцесивна степен над тази, която е необходима за регулиране на телесната температура.
Съществуват първична и вторична хиперхидроза. Първичната или идиопатична хиперхидроза е с неизвестна етиология - ексцесивното изпотяване е през деня, типично засяга дланите на ръцета, стъпалата (палмоплантарна хиперхидроза), и/или подмишниците (аксиларна хиперхидроза) и понякога лицето, нарушението е свързано с хиперактивност на симпатикусовата нервна система, не представлява опасност за индивида, но е свързано с психологичен дискомфорт, появява се около пубертета, засяга около 1-2% от популацията и често е наследствена с автозомно доминантно генетично унаследяване.
Вторичната хиперхидроза е симптоматична за друго състояние, не е локална, а засяга по-голяма площ от тялото, от над 100 кв.см. до степен на генерализирана поява, като при нощното изпотяване обикновено се касае за вторична хиперхидроза.
Интересно е да се спомене, че в историята на медицината, една от най-смъртоносните инфекциозни болести, наречена ‘болест на изпотяването’ (Sweating sickness) с неизвестен етиологичен агент, появила се в Англия и Европа на пет взрива през периода 1485-1551 г., за която и досега в съвременната научна литература медиците все още изказват различни хипотези за вероятния причинител на тази енигматична болест, довела до смъртта на няколко хиляди лица – с тежко изпотяване, замаяност, главоболие, миалгия, сърцебиене, жажда, делириум, агония и фатален край в границите само на 12 часа до едно денонощие от началото на поява  на драматичните симптоми.
По отношение на нощното изпотяване, някои от причините, които го предизвикват могат да бъдат относително безопасни, докато други могат да бъдат признаци на налични сериозни заболявания. Необходимо е да се диференцират нощните изпотявания като симтоми на налични болести от тези, дължащи се на висока температура на околната среда и неподходящо спално облекло и завивки. Някои от асоциираните с нощните изпотявания болестни състояния и инфекции могат да се явят животозастрашаващи и е необходимо спешно изследване от медицински специалист.
Една от най-честите причини за нощните изпотявания при жени над 40-годишна възраст се явяват хормоналните промени свързани с менопаузата и перименопаузата. Нощните изпотявания по време на пре- и постменопаузалните фази се  считат за нормални и постепенно намаляват. Някои жени получават нощни изпотявания и по време на бременност, дължащи се на съответните хормонални промени. Мъжете също могат да изпитват тези признаци по време на фазата на андропауза с редукцията на хормоналната секреция на тестостерона и дехидроепиандростерона.
Ексцесивно нощно изпотяване може да бъде предизвикано и от хормонални нарушения като хипертиреоидизъм, феохромоцитома и др. Хипертиреоидизъм е абнормно състояние на щитовидната жлеза със свръхсекреция на тиреоидните хормони - тироксин (Т4) и/или трийодтиронин (Т3) и съответното им увеличение в кръвта с настъпване на тиреотоксикоза, съпроводена с ускорен метаболизъм и загуба на телесно тегло. Феохромоцитома е рядко заболяване с развитие на невроендокринен доброкачествен тумор на сърцевината (медула) на надбъбречните жлези и секреция на повишени количества катехоламини, обикновено на норадреналин (норепинефрин) и в по-малка степен на адреналин (епинефрин).
Инфекциозните болести, включително ХИВ/СПИН са свързани с нощните изпотявания. Туберкулозата е класическа причина за нощна хиперхидроза - в повечето случаи  инфекцията е асимптоматична и латентна, но при някои лица, латентната инфекция прогресира до активна болест с класически симптоми при пулмонарната форма – хронична кашлица, треска, нощни изпотявания и загуба на тегло, като нощната хиперхидроза се явява доминиращ симптом. Респираторните заболявания често предизвикват потоотделяне - пневмонията, възпаление на белите дробове, причинено от инфекция (бактерии, вируси и др.) е свързана с хиперхидроза. Други инфекциозни болести, предизвикващи състояние на треска,  както и имунният дефицит при ХИВ/СПИН, фактор за последваща поява на съпътстващи инфекции и тумори, се асоциират също с нощна хиперхидроза.
Различни форми на възпаление могат да предизвикат силно потоотделяне, но по-специално ендокардитът е свързан с ексцесивно нощно изпотяване.
Честа и сериозна причина при недиагностицирано нощно изпотяване може  да бъде диабетът (тип 1 и тип 2), както и хипогликемията (ниско ниво на кръвната глюкоза), понякога наричана ноктурнална хипогликемия, която може да се манифестира като нощно изпотяване, неприятни сънища и сутрешно главоболие.
Нощните изпотявания се явяват и един от ранните и доминиращи симптоми на лимфома (рак на лимфоцитите на  имунната  система), заедно с поява на анорексия, умора, диспнея, треска, загуба на тегло. При някои пациенти с болестта/лимфома на Hodgkin нощното изпотяване може да бъде единственото оплакване. Острата миелоидна левкемия и други злокачествени неоплазми също се съпровождат с нощна хиперхидроза.
Някои специфични неврологични проблеми, както и психологични състояния, които като пусков фактор засягат автономната нервна система, могат да бъдат свързани с хиперхидроза – със засилено потоотделяне се асоциират хипоталамусният синдром, увреждания на ц.н.с., автономна невропатия, посттравматичен стрес синдром, синдром на хронична умора и др.
Синдромът на обструктивната сънна апнеа, нарушение, засягащо около 4% от  мъжете на средна възраст и особено тези със свръхтегло, често води до нощна хиперхидроза.
Като страничен ефект при медикациите може да се прояви хиперхидроза. Към лекарствата, които предизвикват изпотявания при някои пациенти, спадат антидепресантите (8-22% от приемащите антидепресанти изпитват хиперхидроза като страничен ефект), антипиретици (аспирин, ацетаминофен), високи дози ниацин (витамин РР), нитроглицерин, кортизонови препарати, тамоксифен и др. Приемът на по-големи количества кофеин, алкохол, както и никотинът също могат да предизвикат хиперхидроза. Абстинентният синдром при прекратяване злоупотребата с опиати, алкохол и др. може да се яви като причина за хиперхидроза.
При поява на нощни изпотявания, персистиращи и след нормализиране на обкръжението за сън (околна температура, спално облекло и завивки), е необходимо за разкриване на точната диагноза - провеждане на консултация с медицински специалист и насочване към основната причина и състояние.

FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате