Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Тежки метали и рак

Meталът, заради който ракът на гърдата метастазира

 

По-продължителното излагане на ниски дози кадмий може да ускори напредването на рака на гърдата и да направи тази болест по-агресивна, твърдят калифорнийски специалисти. Кадмият е силно токсичен тежък метал, който често се характеризира като канцерогенен.

Заслужава да се обърне внимание на ново изследване, представено на Годишния конгрес на Американското дружество  по биохимия и молекулярна биология в Сан Диего - учените са проследили по-дълготрайно, а не остро излагане на тежкия метал.

Голяма част от кадмия навлиза в човешкия организъм чрез заразена храна. В най-големи количества може да се открие в черупчестите морски дарове (заради замърсената морска вода), но е налице и при инстантните кафета и чайове (заради процесите на преработка). Металът често присъства в индустрията, в боите или при производството на батерии и фосфатни торове. Съдържа се и в цигарения дим, накитите, козметиката, има го при паленето на въглени и въглища, дори и в изгорелите автомобилни газове. Веднъж попаднали частиците му във въздуха, те се разнасят от вятъра и се утаяват в почвата или водата. По този начин е възможно да достигнат и до хората.
„Осъзнаването на ролята на кадмия при процесите на напредване на рака на гърдата е изключително важно, за да можем да открием по-добри начини за предотвратяването на това заболяване”, твърди Маги Луи, професор по биохимия в Доминиканския университет в Калифорния.

Проблем с кадмия


Този проблемен метал оказва влияние върху хормоналния баланс и е възможно да имитира хормона естроген. Нормалният растеж на епителните клетки на гърдата се моделира от наличния естроген, а кадмият може да препятства хормоналните пътища и да „спомогне” за разрастването на раковото заболяване.

И при други изследвания се проследява връзката между острата изложеност на кадмий и активирането на рецепторите на естрогена. Възможно е продължителната изложеност на метала да спомогне клетките на рака на гърдата да атакуват външните „граници” на органите и тъканите и злокачественото заболяване да се разрасне.


 

 

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате