Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

КОЖЕН СЪРБЕЖ

СЪРБЕЖИ ПО КОЖАТА

Сърбежите се появяват при раздразнена кожа и ни предизвикват да се почешем. Това е доста често срещан проблем и се характеризира както със сърбежи в един ограничен участък, така и по цялото тяло или в различни участъци, едновременно. В някои случаи, сърбежите се засилват през нощта. Медицинският термин за сърбежа е пруритус.

По-труден за лечение е сърбежът по цялото тяло. Сърбежът може да възникне с или без наличието на кожни лезии (отоци, мехури, или други аномалии, по кожата). Сърбежът, който е придружен от видими промени по кожата трябва да се прегледа от лекар –дерматолог, тъй като проблемът може да изисква специализирано медицинско лечение (например, екзема, краста и др. ).

Причини

Причините за сърбежа могат да бъдат много и различни. Много често, причината за сърбежа може да бъде психологическа, стрес, тревожност и др. Стресът също може да засили сърбежите, възникнали по други причини. Сухата кожа (ксероза) е друга често срещана причина за сърбежа. Много хора също съобщават за сърбеж при слънчево изгаряне , след продължително излагане на ултравиолетовата радиация от слънцето. Други причини за генерализираният /по цялото тяло/ сърбеж, може да бъдат метаболитни и ендокринни нарушения (чернодробни или бъбречни заболявания, хипертиреоидизъм), рак (лимфома), при употреба на наркотици, както и при прекъсванията на жлъчния поток- холестаза), при заболявания на кръвта (например, polycythemia vera полицитемия вера и като проява на алергични реакции. Сърбежът може също да се прояви при  ужилване от насекоми и буболечки.

Инфекциите и паразитозите по кожата са друга причина за сърбежите. Гениталният сърбеж, /при мъжете и жените/ който може да бъде съпроводен с парене и болка е причинен от генитални инфекции. (полово предавани болести). Вагиналният сърбеж,както и други болести, предавани по полов път също могат да предизвикат и анален сърбеж. Други чести инфекциозни причини за сърбежа могат да бъдат:  гъбична инфекция по слабините (Tinea cruris), псориазис, и трихофития на тялото (трихофития corporis). Друг вид паразитна инфекция ,която причинява сърбеж е т.н. сърбеж на плувците, познат като cercarial дерматит, кожни обриви, причинени от алергична реакция към някои паразити на птиците и бозайниците, или от заразените охлюви в прясната и солена вода. Сърбежът може да бъде причинен от ухапване въшки, в т.ч. въшки по главата или срамните въшки. Крастата е силно заразна болест, причинена от ухапване от кърлеж, Sarcoptes scabiei, и причинява силен сърбеж, който се засилва през нощта.

Причина за сърбежите може да бъде наличието на неврологично заболяване, при болните от диабет , херпес зостер, или множествена склероза.

Дразненето на кожата при контакт с тъкани, козметика, или други вещества, също може да причини сърбеж, който може да бъде придружен и с обрив. Алергични реакции към наркотици или лекарства, също може да причинят сърбежи, придружени от обриви или копривна треска. Сърбежи по цялото тяло се появяват и по време на бременност.

Много хора съобщават за поява на различни сърбежи, без те да бъдат сигнал за сериозно заболяване.

Дали да се почешем?

Сърбежът обикновено предизвиква необходимост да се почешем, което понякога може да доведе до един порочен цикъл на сърбеж и раздразване на кожата. Почесването дава само временно облекчение и не води до излекуването на основния проблем. Най-добре е да се избегне почесването, ако това изобщо е възможно. При почесване се раздразват отворите по кожата, и това може да предизвика вторична бактериална инфекция, което да доведе до вторично зачервяване или пигментация.
 

Процедури, облекчаващи сърбежите

Охлаждане

• Поставяйте хладен компрес или подложете засегнатото място под течаща хладка вода. • Хладки душове на цялото тяло,
  Поставяне на лед в найлонова торбичка върху раздразнения участък.

Нанасяне на успокояващи сърбежа кремове и лосиони,които да съдържат някоя от следните съставки:
камфор
Ментол
фенол
Pramoxine
дифенхидрамин
бензокаин ( или друг вид анестетик)
 

Въпреки че хидрокортизон, съдържащите кремове и лосиони, често се рекламират като редуктори на сърбежа , те са ефективни предимно при екземи и себорея. Хидрокортизонът не е ефективен при ухапвания от насекоми и не трябва да се прилага за повече от 10 дин. Ако сърбежът ви не отзвучи за този период, трябва да се обърнете към лекар.

Орални медикаменти?

Традиционното лечение на сърбежите е прилагането на  антихистаминови препарати. Популярни препарати са дифенхидрамин (Benadryl), хидроксизин (Atarax) и омепразол (Chlor-Trimeton и други). Тези медикаменти могат да предизвикат сънливост при много хора и трябва да се използват с повишено внимание преди шофиране или работа с машини. Въпреки че антихистамина може да помогне на сърбежа, той и улеснява нощния сън и по този начин се избягва неприятния сърбеж и чесане през нощта. Ако безънието не е вашият основен проблем, може да бъдат препоръчани  Loratidine (Claritin) и Fexofenadine (Allegra и др.) които са продукти от второ поколение и не въздействат като седативи.

Кога да се консултираме с лекар?

Ако домашното лечение не помага, или ако забележите, че след почесването кожата е раздразнена или се е развила инфекция , удебеляване или белези или ако сърбежа нарушава съня ви, трябва да се консултирате с лекар, Един лекар може да предпише по-силни кортизонови кремове (за екземи и алергии) или да ви изпише рецепта за друг клас антихистамини, ако е необходимо, или да пристъпи към лечение на основното заболяване, което причинява сърбежа.

Какви са възможните усложнения на сърбежа?

Основните усложнения са от вторична бактериална инфекция, причинена от почесването на кожата . В този случай може да се наложи предписване на антибиотици.

Какви са прогнозите при сърбежите?

Сърбежът сам по себе си не е свързан с дългосрочни проблеми или увреждания, и в повечето случаи отзвучава сам или като се приложат локални или перорални медикаменти. Когато сърбежът е свързан със сериозно заболяване, той може да се задълбочи и трябва да бъде овладян с медикаменти, предписани от специалист.

Може ли стреса да причини обриви и сърбежи?

Стресът е един от известните причинители на копривна треска, или за появата на зачервявания и подутини по кожата, придружени със сърбежи. Не е известно защо точно стресът може да предизвика тази реакция, но това вероятно е свързано с ефекта на стреса върху имунната система.

Прилагането на един ефективен план за овладяване на стреса може да помогне за намаляване на обривите и сърбежите, ако той е основната причина за кожните проблеми. Много ефективни в този случай са хладните компреси или вани, носенето на свободни дрехи от естествени материи и избягване на прекомерно изпотяване, директна слънчева светлина и горещите бани.

 

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате