Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Лечение на болките в кръста

b_230_230_16777215_0___images_stories_interesni_statii_bolki-v-krasta.jpg1. От какво се причиняват най-често болките в кръста?
Най-честа  причина за болките в кръста са  дискогенните радикулити, които се срещат при почти всеки трети човек в най- активната и работоспособна възраст.
Годишно над 350 000 души имат нужда от специализирано лечение от опитен невролог и са с нарушена работоспособност поради това заболяване, свързано най- вече с изправения стоеж на човека и свръх натоварването на кръстния отдел на гръбначния стълб при наследствено обременени хора.

.


2. От какво се провокират болките в кръста?
Болките в кръста най-често се провокират от неправилно движение при вдигане на тежест или по-често след “простуда” в областта на кръста. Това е може би най-честото страдание, за което се търси лечение, поради изключително силната болка и сковаващата спастичност и “блокаж” на мускулите в областта на кръста. Болката е толкова силна, че засегнатите дори не могат да станат от леглото, а придвижването им е много затруднено, до невъзможно.

3. Може ли да се излекуват успешно болките в кръста?
Увреждането на междупрешленните дискове, които са естествени амортисьори, води до образуването на дискова херния, при частично или пълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на пихтиестото (пулпозното) ядро извън пределите на диска. При това се образува особен “порочен кръг”. Притиска се нервното коренче (радикулус), което реагира с възпаление и оток (подуване) в затвореното тясно пространство на междупрешленния отвор и предизвиква още по-силна до непоносима болка и контрактура на съседните мускули между прешлените с “блокаж” на движенията в тази област. Това е нормален рефлекс при лумбо- сакралните радикулити, за да се ограничат болезнените движения, при този диско- радикулерен конфликт. Понякога притискането е толкова силно, че прекъсва предаването на импулсите по коренчето и води до парализиране на мускулите, инервирани от това коренче и болният не може, или се затруднява да ходи на пети, или на пръсти с болния крак.
Разрешаването на този “конфликт” води до излекуване: премахване на болките и възстановяването на дейността на засегнатото коренче, а дисковият пролапс (херния) за 3 до 6 месеца се репонира спонтанно, или се резорбира чрез защитните елементи на организма, като се замества от съединителна тъкан или се натрупват калциеви йони и се “самоизлекува” чрез образуване на шипове или костни мостове.
Над 30% от болните се излекуват само с покой на легло, затопляне и обезболяващи средства и дори не търсят лекарска помощ. Това е така просто, че не мога да разбера защо толкова много хора дълго страдат от абсолютно лечимата болест и се лекуват при какви ли не “специалисти” и лечители понякога с тежки последици.

4. Трябва ли да се спи на твърдо легло?
Друг изопачен анахронизъм е препоръката да се спи на твърдо легло, което още повече измъчва тези страдащи от силната болка пациенти. Има се в предвид да се подложи твърда опора под мекия дюшек, за да не провисва тялото надолу и да се засилва изкривяването в лумбалната област, което засилва болката, а не мазохистично да се спи по пода и на дървени миндери.

5. Какво бихте посъветвали болните при възникване на такъв проблем?
Когато болката не може да бъде овладяна успешно повече от две седмици, потърсете и друго мнение от по- опитен невролог.
По-често до операция (1-5%) стигат болни, които са “намествани” от неуки “правачи”, при което се “втиква” дисковият пролапс в тесния отвор и се притиска и уврежда коренчето, като предизвиква усложнения при уриниране, секс, парализи и други. Болките “изчезват”, но стъпалото на крака увисва и се парализира. Помнете, че от “наместване”, “газене”, “усукване” и “опъване” при самозвани лечители може да получите много сериозни вреди. Независимо от силата на болката, която е един добър указател, че коренчето е все още цяло и не е прекъснато, никога не бързайте с оперативно или друго агресивно лечение, защото след това е много по- трудно и ще имате неприятни проблеми в близкото или по- далечно бъдеще, свързани дори с качеството на живота и с работоспособността поради почти винаги незадоволителните резултати дълги години след такова лечение.
В клиничната ми практика по-чести са усложненията, предизвикани от неуки правачи и самозвани “лечители” , отколкото от естествения, най-често  благоприятен ход на заболяването.

Запомнете, ние нямаме досега неизлекуван болен от неусложнен (другаде) дискогенен лумбосакрален радикулит, с неправилни “манипулации” и опасни “блокади” с различни инжекции във, и около гръбначния стълб. Ако до две седмици не получите облекчение на болките и резултатите от лечението не Ви удоволетворяват, потърсете второ мнение от по- опитен невролог, който знаете че е излекувал и други Ваши познати и близки.

Болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити са напълно и успешно лечимо заболяване, но само при точна диагноза и при правилна лечебна схема от знаещи и можещи специалисти.

FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате