Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Как да унищожите херпеса

b_230_230_16777215_0___images_stories_interesni_statii_herpes.jpgНай-лесно ще се справите с тази напаст в началния стадий на развитие. За появата й свидетелстват: малка подутина и внезапно гъделичкане по устните, неприятен сърбеж и чувството, че кожата сякаш се опъва и гори отвътре. Това са всички признаци на избиващия херпес. За да го унищожите, както алтернативната медицина твърди „в корените”, трябва в продължение на два часа периодично да налагате болезненото огнище с лед от камерата.

.

Може да помогне и илач от таблетка витамин С. Прахът се изсипва в топла вода и се разбърква до получаване на гъста консистенция и няколко пъти през деня се налага върху проблемната зона. При това болното място ще сърби и боли още повече. Но, ако ви провърви, херпесът няма да избие.
За да се предпазите своевременно от херпес трябва да имате предвид, че обикновено вирусът почти винаги живее в човешкия организъм, но се активира само при отслабена имунна система. Например след преохлаждане на тялото или след интензивни слънчеви бани, стрес, силна уплаха, скръб, при менструация или прием на някои лекарства (особено на базата на хормони), а също и като следствие от водене на разгулен начин на живот.
Проблемът по устните се лекува главно с мехлеми, приготвени на основата на растителни средства, които могат да се купят от всяка аптека. Правят се по следния начин, но винаги след консултация с лекар:

  • Прах от връхчета змийско мляко и жълт кантарион и цветове от невен се вземат в равни количества и се смесват с растително масло до получаване на гъста смес.
  • Прах от конски киселец се смесва с разтопена свинска мас до гъстотата на мляко, оставя се на слаб огън 5 минути и се прецежда.
  • Прах от очиболец се смесва с краве масло, държи се на слаб огън 10 минути и докато сместа е още гореща, се прецежда.
  • 1 с. л. зехтин се смесва с 2 с. л. кашица от корени от репей, държи на слаб огън 10 минути, след това се охлажда и се добавя суров жълтък.
  • Прах от сухи листа от целина се смесва с растително масло до получаване на смес с гъстота на мед.
  • Вземат се 100 г вазелин или животинска мазнина, кипва се и се охлажда до 50-60 градуса, добавят се 10 г наситнен прополис, отново се загрява до 70-80 градуса, разклаща се в продължение на 8-10 минути, филтрира се и се държи в чист затворен съд.
  • Смесват се смола от ела, восък, мед и олио – в равни части. Помадата се загрява. Мехлемът се използва 2-3 пъти дневно.
  • Добре е болните места да се мажат със спирт, ракия или одеколон.
  • Ако херпесът избие вътре в устата, необходимо е да правите гаргара няколко пъти през деня с обикновена гореща вода.

Най-добре обаче ще бъде ако се обърнете към специалист за справяне с проблема.
Херпес зостер e вирусна инфекция, която се причинява от същия вирус,  който причинява и варицелата. Всеки, който е с варицела, може да развие заболяването. Вирусът остава латентен, скрит в определени нервни клетки, и когато се реактивира, се появява херпес зостер. Около 20 процента от хората, които са изкарали варицела, ще развият зостер в определено време на живота си. За щастие обаче повечето хора ще „се сдобият” с него еднократно.
Не е ясно какво кара вируса да се реактивира или “събуди” при здрави хора. Временна слабост в имунитета може да причини размножаването му. Въпреки че децата могат да развият зостер, той е по-често срещан при хората на възраст над 50 години. Заболявания, травми и стресът също могат да предизвикат появата му.
Хората с отслабен имунитет са по-предразположени към развитието на херпес. И то в по-тежка форма. Заболяванията, които отслабват имунитета, са рак, левкемия или лимфом, СПИН. Някои видове лечения като химиотерапия при канцерогенни болести, лекарства, които се вземат, за да предотвратят отхвърлянето на трансплантирани органи от страна на организма, и кортизонови таблетки или инжекции, приемани за по-дълъг период от време поради една или друга причина, могат също да понижат имунитета.
● Какви са симптомите на херпес зостер?
Първият симптом е изгаряща болка, щипане или изтръпване, или крайна чувствителност на едно и също място по кожата, обикновено от едната страна на тялото. Това обикновено става един до три дни преди да се появи червен обрив. Може да сe повиши температурата или да се появи главоболие. Скоро обривът се превръща в групи мехури, които много наподобяват на тези при варицела. Обикновено се задържат до 2 – 3 седмици.  Мехурите започват да изчезват, но тогава гноясват, или пък в тях се събира по-тъмна кръв, преди да хванат кора и да започнат да изчезват. Дискомфортът обаче може да се задържи за по-дълго време. Не е често срещано, но е възможно да има болка без мехури, или мехури без болка.
●Колко остра е болката?
Обикновено е достатъчно остра, за да предпише лекарят лекарства, които я успокояват.
●Къде обикновено се появява херпес зостер?
Зостер се среща много често по тялото и задните части. Не е изключено обаче също да се появи по лицето, ръцете или краката.
Трябва да се обърне особено внимание, ако мехурите се появят в очите, понеже може да се стигне до необратими последствия. Мехурите по върха на носа са сигнал за това, че може би и органите на зрението са засегнати. Дерматолозите най-вероятно ще препоръчат на пациента да се обърне към офталмолог незабавно.
● Какви са оплакванията от херпес зостер?
Постхерпесната невралгия е постоянна или периодична болка, която може да е налице и след като кожата е излекувана.  Възможно е да продължи месеци наред или години и е по-често срещана при възрастните хора. Прилагането на лекарствени средства в ранната фаза на заболяването може да предотврати усложненията.
Не е изключено да се появи бактериална инфекция от мазолите и да се отложи малко лечението. Ако отново се появят болка и зачервяване, трябва да се обърнете към дерматолог. Може би ще е наложително лечение с антибиотици.
Друго усложнение е разпространяването на зостер по цялото тяло или по вътрешните органи. Това може също да се случи и при варицелата. Рядко се стига до това и по-често се среща при тези с отслабен имунитет.
●Как се поставя диагнозата херпес зостер?
Диагнозата се поставя в зависимост от вида на мехурите и въз основа на история на  заболяването преди да се появи обривът от едната страна на тялото. Дерматологът може да вземе проби за изследване.
● Ако човек страда от херпес зостер трябва ли да се притеснява за по-сериозно заболяване или за недобри функции на имунната система?
Повечето хора, които са имали херпес зостер, са иначе здрави. Обаче ако носите вируса на СПИН, незабавно съобщете това на вашия дерматолог. Това може да окаже влияние върху лечението. Докторът ще ви зададе някои въпроси, свързани с историята на заболяването, и може да ви препоръча да направите допълнителни изследвания – или рентгенови, или кръвни, за да е сигурен, че няма други проблеми.

FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате