Zdravoslovnobg

mechti_2.png lubov.png polezno.png mechti.png universitet.png

Болест на Крон

Болестта на Крон е възпаление на червата. Причинява възпаляване на лигавицата на храносмилателния тракт, което може да доведе до болки в корема, силна диария и дори недохранване.

Възпалението, причинено от болестта на Крон, често се разпростира дълбоко в заразените тъкани на червата. Подобно на язвения коли, друго често срещано възпаление на червата,  болестта на Крон може да бъде болезнена и изтощителна, и понякога може да има опасни за живота усложнения.

Макар че няма лекарство против болестта на Крон, има лечения, които могат да намалят признаците и симптомите или дори да доведат то дългосрочна ремисия. С тяхна помощ, много болни успяват да функционират добре.

Точният причинител на болестта на Крон все още е неизвестен. Преди се предполагаше, че това може да са начинът на хранене и стресът, но лекарите вече знаят, че дори тези фактори да влошават вече съществуващата болест, те не я причиняват. Според съвременните изследвания множество фактори, като наследственост и отслабена имунна система, имат принос за развиването на болестта на Крон.

 • Имунна система. Възможно е болестта да се причинява от вирус или бактерия. Когато имунната система се опита да се пребори с навлезлия микроорганизъм, храносмилателният тракт се възпалява. В момента, много учени смятат, че някои хора се разболяват заради необичайна имунна реакция към бактерии, които по принцип живеят в червата.
 • Наследственост. Мутациите на един ген, наречен NOD2, често се наблюдават при пациенти с болестта на Крон и изглежда са свързани с по-голямата вероятност за необходимост от оперативно лечение. Учените все още търсят други генетични мутации, които може да участват в развиването на болестта.

Симптоми:

Признаците и симптомите на болестта на Крон варират от слаби до силни и може да се развият постепенно или да се проявят внезапно, без предупреждение. Може да има и периоди, в които липсват признаци и симптоми (ремисия). Когато болестта е активна, може да се наблюдават:

 • Диария. Възпалението при болестта на Крон кара заразените клетки в червата да отделят големи количества вода и соли. Тъй като дебелото черво не успява напълно да абсорбира излишната течност, се появява диария. Засилените спазми на червата също могат да допринесат за това. Диарията е най-често срещаното оплакване на болните.
 • Коремни болки и спазми. Възпалението и появата на язви може да предизвика подуване на участъци от червата, които след време се удебеляват. Това влияе на нормалното движение на съдържанието им през храносмилателния тракт и може да създаде болки и спазми. Леките форми на болестта на Крон обикновено предизвикват лек до среден дискомфорт, но при по-сериозните случаи болката може да е силна, придружена от гадене и повръщане.
 • Кръв в изпражненията. Храната в храносмилателния тракт може да предизвика кървене в засегнатите тъкани, или червата може да започнат да кървят сами. Може да се наблюдава ярко червена кръв в тоалетната чиния или по-тъмна кръв, смесена с изпражненията. Може да има и кървене, което не се вижда.
 • язви. Болестта на Крон може да причини малки ранички по повърхността на червата, които след време се превръщат в язви, достигащи дълбоко в – и понякога пробиващи – стените на червата. Може да се появят и подобни на афти язви в устата.
 • Намален апетит и загуба на тегло. Коремните болки и спазми, както и възпалителната реакция в чревната стена, могат да повлияят на апетита и способността на тялото да усвоява храна.

Други признаци и симптоми
При пациентите с тежки форми на болестта на Крон може да се наблюдават също така:

 • Треска
 • Умора
 • Артрит
 • Възпаление на очите
 • Кожни болести
 • Възпаление на черния дроб или жлъчката
 • Забавено сексуално развитие при децата

Кога е нужна лекарска помощ
Посъветвайте се с лекар ако имате постоянни промени във функцията на червата или някои от признаците и симптомите на болестта на Крон, например:

 • Коремни болки
 • Кръв в изпражненията
 • Постоянна диария, която не се влияе от лекарствата без рецепта
 • Необяснима треска, която продължава повече от ден или два

Рискови фактори

Рисковите фактори за болестта на Крон може да включват:

 • Възраст. Болестта на Крон може да се появи при всички възрасти, но е по-вероятно да се развие при млади хора. Повечето хора получават такава диагноза на възраст между 20 и 30г.
 • Етническа принадлежност. Макар че бялата раса е най-предразположена, болестта може да засегне всяка етническа група. При хората с ашкеназко еврейско потекло рискът е дори по-голям.
 • Семейна история. Рискът е по-голям при хора, които имат близък роднина, например родител, брат, сестра или дете, болен от Крон. Един на всеки пет болни има такъв роднина.
 • Тютюнопушене. Тютюнопушенето е най-същественият контролируем рисков фактор за развиването на болест на Крон. Пушенето причинява и по-сериозни болести, и повишава риска от операция. Обсъдете това с лекаря си и потърсете помощ. Има много програми за отказване от цигарите, ако не можете да се справите сами.
 • Местожителство. Ако живеете в градска зона или индустриализирана провинция, има по-голяма вероятност да развиете болест на Крон. Тъй като болестта се наблюдава по-често при жителите на градове и индустриалните нации, възможно е фактори от околната среда, включително консумацията на много мазнини и рафинирани храни, да допринасят за появата й. хората, живеещи в северен климат, също са по-застрашени.
 • Употреба на Isotretinoin (Accutane). Isotretinoin (Accutane) е силен медикамент, който понякога се използва за лечение на белези от цистично акне или акне, което не реагира на други лекарства. Макар че причинно-следствената връзка не е доказана, има изследвания върху развитието на възпаления на червата след употребата на Isotretinoin.
 • Не-стероидни противовъзпалителни лекарства. Макар че не е доказано, че тези медикаменти — Ibuprofen (Advil, Motrin и др.), Naproxen (Aleve), Diclofenac (Cataflam, Voltaren), Piroxicam (Feldene) и др. — предизвикват болест на Крон, те могат да причинят подобни признаци и симптоми. Освен това, те могат да влошат вече съществуваща болест.

Усложнения:

Болестта на Крон може да доведе до едно или повече от следните усложнения:

 • Обструкция на червата. Болестта на Крон влияе на цялостната дебелина на стената на червата. С течение на времето части от червата се стесняват, което може да блокира хода на съдържанието им през засегнатия участък. При някои случаи е необходима операция за премахване на болния участък от червото.
 • Язви. Хроничното възпаление може да предизвика отворени рани (язви) по всяка една част от храносмилателната система, включително устата и ануса, както и областта на гениталиите (перинеума).
 • Фистули. Понякога язвите преминават напълно през стената на червото и се превръщат във фистули – нетипична свръзка между различни части от червото или между червото и друг орган, например пикочния мехур или вагината. Когато се появят чревни фистули, храната може да подмине участъци от червото, които са необходими за абсорбирането й. Външна фистула може да предизвика продължително изтичане на съдържанието на червото в кожата, а в някои случаи, фистулата може да се инфектира и да се превърне в абсцес – проблем, който може да е опасен за живота, ако не се лекува.
 • Анална фисура. Това е пукнатина или цепнатина в ануса или кожата около него, където могат да се появят инфекции. Често се свързва с болезнено изхождане.
 • Недохранване. Диарията, коремните болки и спазмите могат да затруднят храненето или абсорбирането на достатъчни хранителни вещества от храната. Анемията също е често срещана при пациентите с болест на Крон.
 • Други здравословни проблеми. Освен възпалението и язвите по храносмилателния тракт, болестта на Крон може да предизвика проблеми и в други части от тялото, например артрит, възпаление на очите и кожата, врастване на ноктите, камъни в бъбреците и жлъчката, а понякога и възпаление на жлъчните канали. При пациентите, които боледуват от дълго време, може да се развие остеопороза, състояние което прави костите слаби и чупливи.

Възпаления на червата и рак на дебелото черво
Болестта на Крон повишава риска от рак на дебелото черво. Въпреки това, повече от 90% от болните не развиват рак.

Рискът е най-висок ако болестта е продължила поне осем години и се е разпространила в цялото дебело черво. Колкото по-дълго продължава боледуването и колкото по-голям е засегнатият участък, толкова по-голяма е опасността. Повишава се възможността за други видове рак, например на ануса.

Медикаменти и заплаха от рак
Лекарствата, които потискат имунната система, са свързани и с малък риск от рак. Те включват Azathioprine, Mercaptopurine, Methotrexate, Infliximab и др. Опасността може да се дължи на потискането на имунната система, причинено от тези препарати. Макар че тези лекарства повишават риска, болните от болестта на Крон се нуждаят от тях, за да подобрят живота си и да избегнат операция и хоспитализация. Посъветвайте се с лекаря си, за да определите кои медикаменти са най-подходящи за Вас.

Лечение:

Целта на лечението е да се намали възпалението, което предизвиква признаците и симптомите. В най-добрите случаи, това може да доведе не само до облекчаване на симптомите, но и до дълготрайна ремисия. Лечението на болестта на Крон обикновено включва медикаменти или, в някои случаи, операция.

Лекарите използват няколко вида лекарства, които контролират възпалението по различни начини. Но препарати, които влияят добре на някои, може да не помагат на други, затова може да отнеме известно време докато се открие най-подходящото. Освен това, тъй като някои лекарства имат сериозни странични ефекти, трябва да се преценят ползите и рисковете от всеки метод на лечение.

Противовъзпалителни лекарства
Противовъзпалителните лекарства често са първата стъпка в лечението на чревните възпаления.

Антибиотици
Антибиотиците могат да излекуват фисурите и абсцесите при хора, болни от Крон. Учените вярват също така, че антибиотиците намалят броя на вредните бактерии в храносмилателната система и потискат имунната система на червата, която може да предизвика симптоми. Често предписваните антибиотици включват:

Други медикаменти
Освен че контролират възпалението, някои медикаменти могат да облекчат признаците и симптомите. Според сериозността на заболяването, лекарите може да предпишат един или повече от следните препарати:

 • Против диария. Хранителна добавка с фибри, например псилиум на прах (Metamucil) или метилцелулоза (Citrucel), могат да облекчат леката до средно силна диария като сгъстят изпражненията. При по-силна диария, лоперамид (Imodium) може да е от полза. Използвайте лекарства против диария само след консултация с лекар, тъй като те повишават риска от токсичен мегаколон, опасно за живота възпаление на червата.
 • Слабителни. В някои случаи, подуването може да стесни червата и да доведе до запек. Посъветвайте се с лекар преди да приемете слабителни, защото дори тези, които се продават без рецепта, може да са прекалено силни за храносмилателната Ви система.
 • Болкоуспокояващи. За лека болка лекарите препоръчват Аcetaminophen (Tylenol и др.). Избягвайте не-стероидни и противовъзпалителни препарати като аспирин ибупрофен (Advil, Motrin и др.) или Naproxen (Aleve). Те вероятно ще влошат симптомите.
 • Хранителни добавки с желязо. Ако страдате от хронично кървене на червата, може да развиете анемия поради недостиг на желязо. Приемането на хранителни добавки може да нормализира нивата на желязо и да намали риска от анемия след спиране или намаляне на кървенето.
 • Храна. Лекарят може да Ви препоръча специална диета, която се приема чрез сонда (ентерално хранене) или хранителни вещества, които се инжектират венозно (парентерално хранене), с цел облекчаване на болестта на Крон. Това ще подобри цялостния баланс на хранителните вещества и ще позволи на червата да си починат. Това ще намали възпалението в краткосрочен план. Когато обаче нормалното хранене започне отново, признаците и симптомите ще се върнат. Лекарят може да използва хранителна терапия краткосрочно и да я комбинира с медикаменти, които, например, потискат имунната система. Ентералното и парентералното хранене обикновено се използват, за да се подобри общото здраве на пациента преди операция, или когато медикаментите не успяват да контролира симптомите.
 • Инжекции с витамин B-12. Витамин B-12 спомага предотвратяването на анемия, нормалния растеж и развитие, и е необходим за правилното функциониране на нервите. Абсорбира се в terminal ileum, често засягана от болестта на Крон част от тънкото черво. Ако възпалението на ileum is interfering нарушава способността на тялото да абсорбира витамина, може да са необходими ежемесечни инжекции с B-12 до края на живота. Това се налага и ако terminal ileum бъде хирургически отстранен.
 • Хранителни добавки с витамин D. Повечето хора с болест на Крон се нуждаят от хранителни добавки с калций и витамин D. Това се налага, тъй като болестта и стероидите, които се използват за лечението й, повишават риска от остеопороза. Посъветвайте се с лекар дали такава хранителна добавка е подходяща за Вас.

Операция
Ако промените в храненето и начина на живот, лекарствената терапия и другите лечения не облекчат признаците и симптомите, лекарите може да препоръчат операция за премахване на увредената част от червата, затваряне на фистулите или премахване на белези по стената на червото.

При болестта на Крон, най-добрия резултат от операцията е евентуална ремисия от няколко години. Това осигурява поне временно подобрение на признаците и симптомите. По време на операцията, хирургът премахва увредената част от храносмилателната система и свързва наново здравите части. Освен това, фистулите могат да бъдат затворени и абсцесите дренирани. Често извършвана процедура при болестта на Крон е стриктуропластика, разширяване на стеснена част от червото.

Въпреки това, облекчението от операцията е само временно. Болестта често се появява отново, обикновено близо до свързаните тъкани или в друг участък на храносмилателната система. Средно трима от всеки четирима болни в крайна сметка се нуждаят от някакъв вид операция. Около половината от тях се нуждаят от втора процедура, а може и повече. Най-добрият подход е операцията да бъде последвана от медикаменти, за да се намали риска от повторна поява.

Домашно лечение:

Понякога може да се чувствате безпомощни пред болестта на Крон. Но някои промени в начина на хранене и живот могат да Ви помогнат да контролирате симптомите и да удължите периодите между пристъпите.

Диета
Няма сигурно доказателство, че определена храна предизвиква възпаление на червата. Но определени храни и напитки могат да влошат признаците и симптомите, особено по време на пристъп. Ако смятате, че дадено нещо влошава състоянието Ви, опитайте се да водите хранителен дневник, за да следите какво ядете и състоянието си след това. Ако откриете, че дадена храна предизвиква изостряне на симптомите, добре е да се опитате да ги избягвате. Ето няколко предложения, които може да са от полза:

 • Ограничете млечните продукти. Подобно на много други с чревни възпаления, може да откриете, че определени проблеми, например диария, болки в корема и газове, се подобряват ако ограничите или спрете приема на млечни продукти. Може да имате непоносимост към лактоза – тоест, тялото Ви не може да храносмели млечната захар (лактоза) в млечните храни. Ако това е така, ограничаването на тези продукти или употребата на ензимни препарати като Lactaid ще спомогне разграждането на лактоза.
 • Опитайте нискомаслени храни. Ако страдате от болестта на Крон на тънкото черво, може да не успявате да абсорбирате или храносмилате мазнините нормално. Вместо това, те преминават през червата и влошават диарията. Особено проблемни са маслото, маргаринът, сметановите сосове и пържените храни.
 • Експериментирайте с фибри. За повечето хора храните с високо съдържание на фибри, например пресни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести продукти, са основата на здравословното хранене. Но ако имате възпаление на червата, фибрите може да влошат диарията, болките и газовете. Ако суровите плодове и зеленчуци Ви създават проблеми, опитайте се да ги варите, задушавате или готвите на пара. Може също така да откриете, че някои плодове и зеленчуци Ви понасят, а други не. Като цяло, може да имате повече проблеми с храни от вида на зелето, например броколи и карфиол, както и ядки, семена и пуканки. Консултирайте се с лекар преди да започнете богата на фибри диета.
 • Избягвайте проблемните храни. Елиминирайте всяка храна, която влошава признаците и симптомите. Това може да включва „газови” храни като боб, зеле и броколи, плодови сокове и пресни плодове – особено цитрусови, пикантна храна, пуканки, алкохол, кофеинови храни и напитки, например шоколад и газирани безалкохолни.
 • Яжте по малко. Може да се почувствате по-добре ако ядете малки количества пет-шест пъти на ден, вместо три пъти в големи количества.
 • Пийте много течности. Опитайте се да пиете много течности всеки ден. Водата е най-подходяща. Алкохолът и кофеиновите напитки стимулират червата и може да влошат диарията, докато газираните напитки често предизвикват газове.
 • Мултивитамини. Тъй като болестта на Крон може да повлияе на способността на тялото да абсорбира хранителни вещества, а и диетата Ви е ограничена, хранителните добавки с мултивитамини и минерали често са от полза. Посъветвайте се с лекаря си преди да започнете да приемате каквито и да е витамини или добавки.
 • Посъветвайте се с диетолог. Ако започнете да гъбите тегло или диетата Ви е твърде ограничена, посъветвайте се с лицензиран диетолог.

Стрес
Макар че стресът не причинява болест на Крон, той може да влоши силно признаците и симптомите и да предизвика пристъпи. За стресова ситуация може да се счита всичко от леко дразнене до преместване, загуба на работа или смъртта на близък човек.

Когато сте под напрежение, храносмилателните процеси се изменят. Стомахът се изпразва по-бавно и произвежда повече киселини. Стресът може също да ускори или забави прехода на съдържанието на червата. Може да предизвика и промени в самите тъкани на червата.

Въпреки че не е възможно напълно да се избегне стресът, има начини той да бъде контролиран. Те включват:

 • Упражнения. Дори леките упражнения могат да намалят напрежението, да облекчат депресията и да нормализират функциите на червата. Посъветвайте се с лекар кои са най-подходящите за Вас упражнения.
 • Биологична обратна връзка. Тази техника за намаляване на стреса може да Ви помогне да облекчите напрежението в мускулите и да забавите сърдечния си ритъм с помощта на машина за обратна връзка. След време можете да предизвиквате тези промени и без обратна връзка от машината. Целта е да се научите да се отпускате, за да се справяте по-лесно със стреса. Обучения за биологичната обратна връзка обикновено се провеждат в болници и медицински центрове.
 • Редовни упражнения за релаксиране и дишане. Един от начините за справяне с напрежението е редовното релаксиране. Може да посещавате часове по йога и медитация или да използвате CD-та и DVD-та у дома.

Много хора с Крон или язвен колит се подлагат на един или друг вид допълнителна алтернативна терапия. Сред често срещаните терапии са:

 • Билкови и хранителни добавки
 • Пребиотици
 • Рибено масло
 • Акупунктура

Някои от страничните ефекти и неефективността на традиционното лечение са основните причини за търсенето на алтернативни методи.

Повечето алтернативни лечения не са одобрени от Министерството на образованието. Производителите може и да твърдят, че продуктите им са безопасни, но не са длъжни да го докажат. В някои случаи това означава, че плащате за нещо, което не върши работа. Например, изследванията върху рибеното масло и пробиотиците за лечение на Крон не доказват те да имат благотворно влияние. Освен това, дори естествените билки и добавки могат да имат странични ефекти и да предизвикат опасни реакции. Уверете се, че лекарят Ви е наясно ако решите да опитате каквито и да е билкови хранителни добавки.

Някои хора намират акупунктурата или хипнозата от полза за контролирането на болестта на Крон, но никой от тези методи не е изследван в тази насока.

За разлика от пробиотиците — благотворни живи бактерии, които поглъщате — пребиотиците са естествени съединения в растенията като артишок, които захранват полезните бактерии в червата. Ранните изследвания на пребиотиците дават обещаващи резултати. Предстоят допълнителни изследвания.

Болестта на Крон влияе не само физически, но и емоционално. Ако признаците и симптомите са особено силни, животът Ви може да се върти около постоянна нужда да тичате до тоалетната. В някои случаи, може почти да не успявате да излизате от дома си. Когато го направите, постоянно ще се тревожите, което ще влоши симптомите.

Дори симптомите да са леки, газовете и коремните болки може да направят излизането на публични места трудно. Може да се чувствате натоварени и от ограниченията в храненето, или да Ви е срам заради естеството на болестта. Всички тези фактори – изолация, срам и тревожност – могат сериозно да променят живота Ви. Понякога могат да доведат и до депресия.

Макар че групите за взаимопомощ не са за всеки, те могат да ви дадат ценна информация за състоянието Ви, както и емоционална подкрепа. Членовете на групите често са наясно с най-новите лечения и терапии. Може също така да Ви подейства ободряващо да сте сред хора, които разбират какво преживявате.

Някои хора намират за полезно да се свържат с психолог или психиатър, който е запознат с възпаленията на червата и емоционалните трудности, предизвикани от тях. Макар че животът с болестта на Крон може да бъде труден, изследванията продължават и прогнозите са по-добри, отколкото бяха преди няколко години.

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате